BDSM MEDIA NIEUWS!!!!
19 januari 2015
Het was Fetish Day: maar nergens latex vlaggen
Bron: Ad.nl. - Algemeen Dagblad -
Nederland
WERELD - Het was vrijdag j.l. International Fetish Day, de jaarlijkse dag waarop fetisjisme wordt gevierd. Dat roept beelden op van uitbundige mensen met zweepjes, latexpakjes en gekke objecten. Maar de realiteit is anders, merkt seksuoloog Yuri Ohlrichs. ,,Ik zie nog geen leren vlaggen hangen".
Geen wonder misschien, want fetisjen uiten mensen vooral thuis. Met uiteenlopende objecten en lichaamsdelen, zoals gymschoenen, voeten, hoge hakken, luiers, panty's en andere spullen. Want dat is een fetisj: ,,een erotische belangstelling in een object dat geen erotisch doel heeft'', aldus Ohlrichs. ,,Maar het kan bijvoorbeeld ook een geluid zijn waar iemand door geprikkeld raakt.''
De laatste tien à vijftien jaar zijn fetisjen meer geaccepteerd geraakt, zegt Ohlrichs. Dat komt vooral door het internet. Zo zijn er verschillende fora en eindeloos veel informatieve sites. FetLife.com, een soort Facebook voor fetisjisten, zegt ruim 3,5 miljoen leden te hebben. Daar worden miljoenen verhalen, foto's en filmpjes gedeeld door fetisjfanaten.
Gevaarlijk
Een fetisj is niet ongezond of gevaarlijk, zegt psycholoog Marijke Vonk. Zij behandelt veel mensen met bijzondere seksuele voorkeuren. ,,Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat BDSM'ers een fijne jeugd hebben gehad en psychisch gezonder zijn'', aldus Vonk. BDSM staat voor bondage, discipline, sadisme en masochisme. ,,Fetisjen en BDSM overlappen elkaar'', zegt ze.
Maar het kán wel problematisch worden, zeggen de seksuoloog en psycholoog. ,,Zolang je omgeving of dagelijks leven er niet onder lijden, dan is er niks aan de hand'', zegt Ohlrichs. Wurgseks is dus wel af te raden. ,,Vlak voor het orgasme luchtwegen afknellen. Dan wordt het gevaarlijk.''
Acceptatie
Fetisjisme wordt niet altijd geaccepteerd, en mensen durven er soms niet voor uit te komen. ,,Vooral in het begin, als mensen hun fetisj ontdekken, dan kunnen ze er echt mee zitten'', zegt Ohlrichs.
Psycholoog Vonk komt in de zorg soms mensen tegen die niet de juiste hulp krijgen. ,,Sommige psychologen zien het per definitie als een probleem. Ik ken voorbeelden waarbij wordt gedacht dat mensen een slechte jeugd hebben gehad omdat ze een fetisj hebben'', verbaast Vonk zich. ,,Een fetisj kun je niet afleren, dat gaat niet.''
Vrijdag zagen we dus nog geen grootse fetisjparade in de Amsterdamse grachten; Fetish Day is vooral een buitenlands feestje, en dan vooral online. Degene die de dag toch wil vieren, maar liever geen leren pak of luier aandoet, kan ook gewoon een paars kledingstuk dragen. Dat is namelijk de kleur die fetisjisten wereldwijd gebruiken om te laten zien dat ze bij de 'community' horen.
Zie grotere foto's op:
www.ad.nl.